Uitgebreid onderzoek en behandelplan

Aanvullend onderzoek
Tijdens het uitgebreid onderzoek wordt het hele gebit (de kaken en tanden) in kaart gebracht door het maken van lichtfoto’s, röntgenfoto’s en afdrukken van het gebit. De gegevens worden vervolgens grondig bestudeerd en geanalyseerd door de orthodontist. Op basis hiervan wordt een behandelingsvoorstel gedaan, die vervolgens bij de volgende afspraak wordt besproken met de patiënt.

Tijdens het bespreken van het behandelplan zal het probleem van de gebitsafwijking eerst worden toegelicht. Vervolgens wordt uitleg gegeven over de mogelijkheden om de geconstateerde gebitsafwijking te corrigeren met de daarvoor bestemde beugels. Tevens zal er een inschatting worden gemaakt over de behandelduur en de verwachte kosten van de behandeling.

Soms zijn extra voorbereidingen nodig voordat u de beugel krijgt. Het kan zijn dat u eerst terug moet naar de tandarts om bijvoorbeeld een gaatje in de kiezen te vullen, of om kiezen te verwijderen om extra ruimte te maken. Afhankelijk van de beugel die u krijgt kan het nodig zijn om nieuwe afdrukken van het gebit te maken. Daarna wordt de afspraak gemaakt waarin de beugel uiteindelijk geplaatst wordt. De orthodontist en zijn assistente leggen uit wat er dan precies gaat gebeuren.

De behandeling
De duur van de totale behandeling is altijd afhankelijk van de te corrigeren afwijking(en), de conditie en de ontwikkeling van het gebit en de leeftijd van de patiënt. Orthodontie werkt met subtiele middelen. Langzaam maar zeker worden tanden en kiezen verplaatst en rechtgezet. Meestal duurt dit proces 24 tot 30 maanden.

Controles
Voor de gemiddelde orthodontische behandeling moet u elke 5 weken voor controle komen. Bij de controles bekijkt de specialist hoe het gaat en wordt de beugel gecontroleerd en eventueel bijgesteld.

Medewerking gevraagd!
Tijdens iedere fase van de behandeling is de inzet van de patiënt(e) van het grootste belang voor het bereiken van de beste resultaten. Alle instructies voor het dragen van bijv. beugels en elastieken moeten echt nauwkeurig worden opgevolgd.

Goed en vaak poetsen
Mondhygiëne is van het grootste belang. Poets dus minstens 3 x per dag het gebit en de beugel(s). Vaker mag natuurlijk ook!

Beugels
De meest gebruikte beugels in onze praktijk zijn de blokbeugel, ook wel activator genoemd en de slotjesbeugel. De blokbeugel kan de groei van de kaken gunstig beinvloeden terwijl de slotjesbeugel tanden en kiezen in de juiste stand op elkaar kan zetten.