Uitneembare beugel

Activator of blokbeugel
In sommige gevallen past de onder- en bovenkaak niet goed op elkaar; de onderkaak is in groei ‘achtergebleven’. Met een aktivator in de mond moet je je onderkaak naar voren bewegen om je mond te kunnen sluiten. Hierdoor bevorder je de voorwaartse groei van de onderkaak en zal de groei van de bovenkaak verminderen. Het opvolgen van de instructies van de orthodontist is van groot belang; hierdoor zal je hem niet langer dan nodig hoeven te dragen.

Doordat de kaken na deze behandeling beter op elkaar passen kunnen de tanden en kiezen beter in elkaar grijpen. Dit bevordert de stabliteit en kauwvermogen maar zorgt ook voor minder slijtage van je gebit in de toekomst.

Plaatapparatuur
Voor diverse correcties gebruiken we plaatapparatuur. Er zijn er legio (opbeetplaat, expansieplaat etc etc), en worden gebruikt voor verschillende correcties. De plaat kun je zelf in en uit doen. Ook hier gebruiken hem eerst actief en wordt daarna bijv. ’s nachts gedragen om het resultaat te stabiliseren. Het goed opvolgen van instructies zal er voor zorgen dat je niet te lang hoeft te dragen.

Buitenboordbeugel (Head gear)
Soms willen we de groei van de bovenkaak verminderen of ruimte maken vóór in de mond. Dan gebruiken we buitenboordbeugel, waarbij wij de kiezen als het ware naar achteren duwen. Allereerst worden er bandjes (ringetjes) om de kiezen geplakt. Deze zijn voorzien van buisjes waar de headgear op zijn beurt weer in past. De buitenboordbeugel kun je dus zelf in en uitdoen.

Ook hierbij is het opvolgen van de instructies van de orthodontist van groot belang.

Kaakverbreder (type veer) Quad Helix
Deze wordt gebruikt om een niet al te grote afwijking in breedte van de bovenkaak te corrigeren. De veer zit vast aan 2 bandjes die om de kiezen in de bovenkaak zitten. Heel langzaam wordt de veer geactiveerd om de breedte aan te passen. Is de vereiste breedte bereikt dan blijft hij nog een tijdje in de mond om het resultaat te stabiliseren. In het begin is het een beetje wennen met zo een apparaat tegen je gehemelte.

Kaakverbreder (type schroef) Hyrax
Als de bovenkaak in breedte fors afwijkt dan wordt vaak gekozen voor een kaakverbreder met schroef. Doordat de schroef in een korte tijd (enkele weken) wordt geactiveerd krijgen we een snelle verbreding. Na deze actieve periode wordt het apparaat gefixeerd en blijft nog een tijdje in de mond om het resultaat te stabiliseren