Vaste beugel

Vaste beugel
Omdat er tanden en/of kiezen scheef in je mond staan krijg je een vaste beugel. Dat is een beugel die vast zit in je mond. Er worden plaatjes (brackets) op je tanden geplakt en om je kiezen krijg je metalen banden gelegd. Op deze pagina lees je hoe het plaatsen van de beugel gaat en waar je op moet letten als je een beugel hebt.

Plaatsen van je beugel
De beugel wordt in een zitting in je mond geplaatst. deze afspraak duurt gemiddag 5 kwartier. De brackets worden op je tanden geplakt. en daardoorheen word het draad geplaatst.  Aan het einde mag je een kleur elastieken uitzoeken waar we het draad weer mee vastzetten.

Wennen
Na het plaatsen van de brackets moet je wennen aan de uitsteeksels op je tanden en kiezen. Soms krijg je wat rode pijnlijke plekjes in je wang, op je lippen of tong. Die plekjes verdwijnen meestal na een paar dagen. Als er scherpe uitsteeksels aan je beugel zitten kun je deze met was afdekken. Deze was krijgt je mee na je eerste afspraak. Nadat je beugel klaar is komt er spanning op je tanden en kiezen te staan. Hierdoor kunnen je tanden en kiezen pijn doen. Bijten en kauwen is dan wat gevoelig. Na enkele dagen wordt dat minder. Blijft de pijn of wordt het erger, bel dan met de praktijk.

Tandenpoetsen
Als je een beugel hebt moet je meer tijd en aandacht besteden aan je mondverzorging. Zo moet je goed om de brackets en banden heen poetsen. Ook de beugel zelf moet je goed schoonhouden. Verder is het verstandig om regelmatig tandflos of tandenstokers te gebruiken om je tandvlees te onderhouden. De mondhygiënist legt je uit hoe je je gebit en je beugel het best kunt schoonmaken.

Regels over eten en drinken
Je mag geen harde dingen afbijten omdat je brackets hierdoor kunnen afbreken van je tanden. Dus geen appels, nootjes of krokant stokbrood eten.
Zorg dat je zo min mogelijk drinken neemt met koolzuur en/of veel suiker, zoals cola, appelsap en sportdranken. Deze zijn niet goed voor je tanden. Vooral omdat je nu een beugel hebt en meer moeite hebt om je tanden schoon te houden.

Elastieken
Het kan nodig zijn om elastieken tussen je onder- en bovenkiezen te dragen.
De elastieken worden vastgemaakt aan de metalen banden achter in je mond. Als
je elastieken moet dragen, leert de orthodontist je hoe je de elastieken kunt
vernieuwen.

Problemen met je beugel
Als je problemen hebt met je beugel bel dan met de Praktijk. Voorbeelden van problemen zijn:

  • Er zit een bracket los.
  • Het draadje zit los.
  • Er is een elastiekje van je bracket af.

Hoe lang?
Het is niet mogelijk om vooraf (en tussentijds) precies te zeggen hoelang je een beugel moet dragen. Maar meestal duurt dat twee tot drie jaar. Daarna krijg je vaak nog een andere beugel om je gebit en kaken zo goed mogelijk in de nieuwe stand te laten vastgroeien.